Wino Regionalne.
Czerwone, Białe, Różowe, wytrawne, półsłodkie. Ekologiczna uprawa bez chemii w podłożu i bez chemii w przetwórstwie. Brak oprysków, czyli syntetycznych środków ochrony roślin, pozwala na uzyskanie czystej biologicznie rośliny, a co za tym idzie zdrowych, naturalnych owoców. Uprawa na mikro skalę jest możliwa w taki sposób, że kontrolę nad uprawą przejmuje całkowicie gospodarz – rolnik/pasjonat i hobbysta. Na większą skalę jest to bardzo trudne, bo wymaga ogromu pracy, ale nie jest niemożliwe!
Ochronę sadzonek winogronowych w sposób naturalny przejmują inne rośliny, potocznie nazywane chwastami, o które plantator musi zadbać. Taki wysiew roślin ochronnych musi być przemyślany i właściwie zaplanowany, bo najważniejsza jest winnica. Do takich naturalnych strażników można zaliczyć Lawendę, Miętę, Aksamitki, Nasturcje, Wrotycz, Pokrzywa pospolita i wiele innych. Kwiaty wysiewamy w okolicy naszej winnicy w kępkach, rzędach, rabatkach lub w inny sposób, ale tak aby nie konkurowały o teren czy światło z winogronem. Naturalni strażnicy mają być dla nas pomocni i nie stanowić problemu. Gdyby taki wysiew przypadkiem wymknął nam się spod kontroli, to będziemy skupiać się na drugorzędnej uprawie, zwłaszcza gdyby pokrzywa rozsiała się nadmiernie.
Codzienna kontrola roślin i owoców winogrona dostarcza wiele pracy, ale efekt końcowy i satysfakcja gwarantowana. Do finalnej degustacji daleka droga, niemniej jednak światełko w tunelu już jest, więc rozpoczynamy jazdę w jego kierunku.
Ogólnie wiadomo, że winogrona potrzebują gleb zasadowych, bogatych w wapień, więc na ziemiach kwaśnych nie wydadzą takich owoców, które po przetworzeniu i odpowiednio długim leżakowaniu, zapewnią satysfakcję wytrawnemu enologowi. Jeśli nie mamy gleb zasadowych, a w zamian gleby ciężkie, podmokłe lub lekkie i piaszczyste, to lepiej podjąć próbę uprawy winorośli na tych drugich i wzbogacić je naturalnym wapieniem i ściągnąć wierzchnią warstwę, na której jest lub wkrótce pojawi się mech.


